Måltider
“Man bli´r, hvad man spiser”, og derfor har kosten på Design- & Idrætsefterskolen Skamling stor prioritet. Hvis man skal trives, udvikle sig og lære noget, skal de basale behov dækkes og helst på bedste vis.
Vi er fire ansatte i køkkenet, der ønsker at skabe og understøtte sunde kostvaner, som de unge kan tage med sig videre i livet. Ved kostplanlægningen og tilberedningen af maden bliver der taget udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens kostråd, og der lægges stor vægt på, at kosten skal være god, sund, varieret og ernæringsrigtig.
Specialkost tilbydes til personer med fødevarerallergi, “seriøse” vegetarer og til personer, hvor kosten spiller en rolle i forhold til deres religion. Desuden tilbydes der individuel rådgivning omkring vægttab og slankekost.
Måltider på efterskolen:
Morgenmad:
Cornflakes, havregryn, havrefras, branflakes, yoghurt, A-38, ymer, ymerdrys, mysli, frisk og tørret frugt, groft franskbrød, rugbrød, knækbrød, forskellige oste, marmelade og honning. Drikkevarer: Mini- og skummetmælk, kaffe og the. Desuden en variation af: hjemmelavet yoghurt, havregrød, blødkogte æg, pålægschokolade og juice.
Formiddagsservering:
Rugbrød, groft franskbrød, pålæg, marmelade, smøreost og frugt.
Drikkevarer: vand, the og kaffe.
Middagsmad:
Middagsmaden består af en varm ret med groft brød og salatbar. Der serveres fisk to gange og vegetarret én gang om måneden.
Drikkevarer: vand.
Eftermiddagsservering:
En variation af: grovboller, groft franskbrød, knækbrød, marmelade, ost og frugt.
Aftensmad:
Rugbrød, fem slags pålæg med diverse tilbehør, fiskepålæg eller en ret med fisk, salat (grøn salat, pastasalat, bulgursalat, rissalat, o.l.), grøntstave, 2-3 lune retter.
Drikkevarer: vand, mini-, skummet- og kærnemælk.
Aftenservering:
En variation af: knækbrød, groft brød, ost, marmelade, honning og frugt.
Drikkevarer: vand, the og kaffe.
Når du har fødselsdag, skal det selvfølgelig fejres, derfor laver køkkenet en lagkage, som du kan dele med dit hus.
Køkkentjans – Elever i efterskolekøkkenet
Som elev på Design- & Idrætsefterskolen Skamling får du fornøjelsen af at være en del af køkkenteamet ca. to uger i løbet af skoleåret, hvor du sammen med køkkenets personale og tre andre elever deltager i den daglige madlavning, opvask og rengøring. Du deltager ikke i undervisningen i de dage, men du skal holde dig ajour med, hvad der sker i timerne, da du skal aflevere de samme skriftlige opgaver som dine klassekammerater.
Når du har køkkentjans er du sammen med 3 andre elever og det øvrige køkkenpersonale ansvarlige for at stå for måltiderne, oprydningen, rengøringen og alt, hvad der ellers falder ind under køkkenets ansvarsområder.
Køkkeneleverne møder kl. 8.00 – ca. 14.30, og igen til aftensmaden fra 17.30 – ca. 20.00, hvor du og de tre andre køkkenelever står for servering af og oprydning efter aftensmaden sammen med en ansat fra køkkenet.
Efterskolens køkkenpersonale vil give dig en grundig instruktion i personlig- og almen køkkenhygiejne.
Vi ønsker at give eleverne en forståelse for vigtigheden i, at man i et team tager ansvar og hjælper hinanden, derudover er det også vores mål, at eleverne får en viden om brugen af forskellige levnedsmidler, madlavningsmetoder og om hygiejne.
Idet eleverne deltager i køkkenets drift, er der et udbygget samarbejde mellem det pædagogiske personale og køkkenpersonalet.
Herunder kan du se en lille fiktiv film om at have køkkenvagt.